Hei.

Sivullinen-blogissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta - eli kaikesta olennaisesta. Tervetuloa!

Hei, me podcastataan! Kuuntele Lukuvika-podcastin eka jakso

Hei, me podcastataan! Kuuntele Lukuvika-podcastin eka jakso

Suhtaudun yleensä hyvinkin kriittisesti sellaiseeen diskurssiin, jossa väitetään, että positiivisesti ajattelemalla tai mielikuvaharjoittelun avulla saa kaiken haluamansa tuosta noin vaan. Tai siihen, että puhumalla omista haaveistaan ääneen, varmistaa sen, että ne myös toteutuvat. 

No, joskus kannattaa sanoa ääneen sen, mistä haaveilee tai mitä toivoisi tapahtuvaksi. Minä nimittäin olen jo jonkun aikaa haaveillu omasta kirjallisuusaiheisesta podcastista. 

Rakastan podcasteja, kuuntelen niitä aina työmatkoilla, lenkillä, pyöräillessä, missä vain. Suihkussakin joskus. Virisi ajatus: minäkin haluaisin tehdä tuollaista. 

Niinpä uskaltauduin sanomaan sen ääneen, ja kuinka ollakaan, ystäväni Jenni innostui ajatuksesta, ja kohta meillä oli Lukuvika-niminen podcast pystyssä. 

Kopio mallista Lukuvika-podcasta.jpg

Nimen taustalla on ajatus siitä, että jokaisella kovallakin lukijalla on varmasti omat lukuvikansa, siis lista sellaisista kirjoista, jotka jokaisen pitäisi lukea mutta joita ei ole vain tullut luettua. Me olemme molemmat opiskelleet kirjallisuutta ja puuhastelemme sekä työssä että vapaa-ajalla kirjallisuuden ja lukemisen parissa, ja silti meillä on paljon häpeällisiä luurankoja kirjahyllyissämme. Toisaalta yritämme toimittaa matalan kynnyksen kirjallisuusohjelmaa, jossa ei tarvitsekaan tietää kaikesta kaikkea, vaan yritämme osoittaa, että kirjoista voi keskustella myös rennosti.

(Tai ainakin yritämme uskotella itsellemme ja lukijoillemme tämän olevan ehdottoman tarkoituksellista ja suunniteltua.) 

Lukuvika paljastaa siis joka jakossa jonkunlaisen "lukuvian". Lisäksi painopiste on nimenomaan lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, sillä meistä on ihana palata aikuisina nostalgisoimaan lapsuuden suosikkeja. Debyyttijaksossa puhumme lapsuuden lukumuistoista, Aku Ankoista ja Baby-Sitter's Club -kirjoista ja iki ihanasta Astrid Lindgrenista ja saaristoidyllistä Saariston lapset -teoksessa.

Luvassa on siis paljon puhetta kirjoista - niin luetuista kuin lukemattomista, paljon asiavirheitä ja sekoilua. Luultavasti myös muutama naurukohtaus. Itsensä häpäiseminen on tietenkin tarkoituksellista, koska yritämme osoittaa, että kirjallisuus on hauskaa ja mokailu on sivuseikka silloin, kun toimitaan ja tehdään. 

Niin että asioiden sanominen ääneen kannattaa joskus. Voi vaikka saada itselleen kivan pikku harrastuksen. (Merenrantahuvilaa ja unelmien työpaikkaa ei ehkä kuitenkaan.) Ensimmäisen jakson löytää täältä . Kuunnelkaa ja kommentoikaa! 

Iltasatuja kapinnallisille tytöille

Iltasatuja kapinnallisille tytöille

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia 2017

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia 2017