Hei.

Sivullinen-blogissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta - eli kaikesta olennaisesta. Tervetuloa!

Big Magic

 

"Ja vaikka luovaan elämään johtavat polut ja luovat aikaansaannokset vaihtelevat suuresti eri ihmisillä, voin taata tämän: luova elämä on laajennettua elämää. Se on suurempaa elämää, onnellisempaa elämää, vahvempaa elämää ja hiton paljon kiinnostavampaa elämää. Eläminen sillä tavoin - tuomalla jatkuvasti ja itsepintaisesti julki sisimpäänä kätketyt jalokivet - on sinänsä taidetta. 

Minulla on vähän vaikea suhde self-help -kirjojen kanssa. Se johtuu osaksi varmaan siitä, että niillä on jotenkin, hmmm, nolo maine. Toiseksi olen yleensä ollut niille myös hieman allerginen ja pidän positiivisuutta korostavia elämäntaito-oppaita vähän ongelmallisena kirjallisuudenlajina.*

No, mutta koska on typerää jättää asioita kokematta jonkun nolon maineen takia (koska mitä väliä?), tartuin Elizabet Gilbertin Big Magic -teokseen. Gilbert on minulle (ja varmaan muillekin) tuttu jo Gilbertin omaan elämään perustuvasta Eat Pray Love -teoksesta. Big Magic puolestaan käsittelee osittain samoja teemoja kuin EPL: oman itsensä löytämistä, uskallusta elää luovasti ja rohkeasti yleisistä mielipiteistä liikoja välittämättä. 

Jos haluat kirjoittaa, maalata, säveltää, mitä ikinä, on tämä kirja sinulle. Jos suhtaudut self helpiin epäilevästi, mutta haluat lisätä arkielämääsi ripauksen luovuuttaa, ala lukea jo. Lupaan että Big Magic on matalan kynnyksen elämätaito-opas myös niille, jotka sellaisesta eivät yleensä perusta. 

Monet varmasti haluaisivat elää luovaa ja inspiroivaa elämää. Kukapa ei? Yhtä monet eivät silti toteuta luovuttaa elämässään. Gilbertin mukaan tämä johtuu siitä, ettei ajatella luovuuden olevan itseä varten. Ei olla tarpeeksi hyviä. Arvostelu ahdistaa. Pelottaa liikaa. Gilbert käskeekin hylkäämään pelokkaan ja turvallisen elämän, sillä sellainen elämä on aina samanlaista eikä siksi tarjoa yllätyksiä. Sitä paitsi, milloin pelko on saanut kenellekään hyvää oloa aikaan? Niinpä. Gilbert puhuukin uteliaisuuden ja leikkisyyden puolesta. Sen puolesta, ettei ota itseään, luovuutta ja taidetta liian vakavasti. 

Big Magic on jaettu seitsemään lukuun, jotka kannustavat rohkeuteen, lumoukseen, sinnikkyyteen ja luottamukseen sekä siihen, että jokaisella tosiaan on lupa harjoittaa luovaa elämää. Lisäksi jokainen kirjan luku osaltaan ravistelee vakiintuneita myyttejä esimerkiksi kärsivästä taiteilijuudesta tai siitä, että taide ja luovuus ovat haudanvakavia asioita, sillä Gilbertin mukaan juuri niin ei ole. Näiden oppien mukaan Big Magicin voi siis lukea aloittelevan taitelijan oppaana, mutta todellisuudessa teos on hyödyksi ihan jokaiselle. Myös sellaiselle, joka pidä itseään "luovana", mutta kaipaa elämäänsä lisää kauneutta ja iloa.

"Kun puhun tästä "luovasta elämästä", haluan korostaa etten välttämättä tarkoita elämää, joka omistetaan taiteen tekemiseen, ammattimaisesti tai muilla tavoin. En sano että sinun töytyy ryhtyä runoilijaksi ja elää vuorilla Kreikassa tai sinun täytyy esiintyä Carnegie Hallissa tai voittaa Kultainen palmu Cannesin filmifestivaaleilla.

Ei, kun puhun "luovasta elämästä", puhun laajemmin. Puhun elämästä, jota ohjaa pikemmin uteliaisuus kuin pelko." 

Big Magic varmasti innostaa erityisesti kirjoittajia, sillä onhan Gilbert kirjoittaja itsekin ja siksi tietää mistä puhuu. Luovutta ei kuitenkaan ole pakko toteuttaa alkamalla kirjailijaksi tai kuvataitelijaksi. Gilbert kertoo kirjassaan tarinan eräästä ystävästään, jolle uusi, inspiroiva elämä tarkoitti paluuta lapsuuden taitoluisteluharrastuksen pariin. Kenenkään ei tarvitse hylätä päivätyötään ja alkaa tavoitella toimeentuloa taiteella. Niinkin voi tehdä, mutta Gilbert muistuttaa, että luovan elämän ei välttämättä tarvitse olla yhtä kuin ura. Tärkeämpää on tehdä sitä, mistä nauttii, sillä "vastoin kaikkia hyviä neuvoja ihmiset haluavat itsepäisesti tehdä viehättäviä esineitä ilman erityisen hyvää syytä, juuri kuten olemme aina tehneet." 

Gilbertin mukaan ihmisellä on siis sisäsyntyinen tarve tehdä maailmasta hieman kauniimpaa. Luovuus saattaa kuitenkin tilapäisesti tukahtua, koska omien hengentuotteiden tuominen maailman nähtäville jäykistää meidät, koska pelkäämme arvostelua. Mutta tiedättekös: arvostelulla ei ole mitään väliä. Väliä on vaan sillä, että pistää itsensä likoon ja ulos maailmaan.

Ja mitä tärkeintä: tällaisen luovan elämän saavuttamiseksi ei tarvita merkittäviä elämän muutoksia; ei tarvitse muuttaa toiselle puolelle maailmaa, jättää päivätyötä, parisuhdetta ja entistä elämää. 

Itse esimerkiksi Gilbertin ja Big Magicin innoittamana olen nyt alkanut räpeltämään tätä blogia. Puhun todellakin räpeltämisestä, sillä en yhtään tiedä, mitä teen. Mutta ainakin teen jotain. 

***

Okei, ei minusta aivan vielä elämätaito-oppaiden fania tullut. Myös Gilbert puhuu "sisälle kätketyistä aarteista" ja energioiden virtaamisesta ja muusta sellaisesta, jotka saavat ihokarvani pystyyn. Gilbertin mukaan ideat ja inspiraatio ovat on jumalallista, jotain mikä leijuu maailmassa ja saattaa tupsahtaa aivoihisi saaden aikaan suuren innoituksen. Lisäksi näille ideoille pitää osata olla vastaanottavainen tai muuten idea menee etsimään jonkun toisen ihmisen. Tässä kohtaa oma huuhaa-tutkani värähti taas hieman, mutta yritän urhoollisesti sivuutta sen ja uskoa siihen, että omalla positiivisella ajattelulla joku mahtava idea tulee minullekin joskus. Lisäksi Gilbertillekin on tärkeää kutsumus. Jäinkin miettimään sitä, että mitä jos sitä kutsumusta ei koskaan vain löydykään? No, onneksi myös Big Magic kehottaa löytämään luovutta ja inspiraatiota ihan miltä tahansa elämän osa-alueelta. 

Seuraavaksi aion inspiroitua viimeistelemään graduni loppuun!

***

(*Ongelmallisuudella tässä yhteydessä tarkoitin sitä, että usein tällaiset mediaseksikkäät self-help -puheet ja -kirjat korostavat oman positiivisen ajattelun vaikutusta elämässä menestymiseen, mikä saattaa helposti mitätöidä monet rakenteelliset epäkohdat ongelmien takana. Positiviisuus on hieno ja tärkeä asia, mutta joskus se saattaa myös lannistaa. Ja ymmärrän toki, että tällaisten self-help -kirjojen yleisö ovatkin usein ne, joilla muutenkin menee hyvin, enkä väitä, etteikö niistä voisi joku muukin saada uutta pontta elämälleen, suosittelehan itsekin tätä Gilbertin teosta kaikille. Oho, uhkaa mennä sivupoluille. Tässä olisikin ehkä aihetta laajempaan pohdintaan.)


Elizabeth Gilbert: Big Magic. Uskalla elää luovasti. (Big Magic 2015). Suomentanut Laura Beck. Gummerus, 288 s. 

We Should All Be Feminists

We Should All Be Feminists

#Hyllynlämmittäjä

#Hyllynlämmittäjä