Hei.

Sivullinen-blogissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta - eli kaikesta olennaisesta. Tervetuloa!

#Hyllynlämmittäjä

#Hyllynlämmittäjä

Japanin kielen sana tsundoku tarkoittaa kuulemma ´kasaantuvia kirjoja´, eli siis sitä, kun syystä tai toisesta tulee haalittua kotiinsa ihan ylettömän paljon kirjoja. Paradoksaalisesti kyllä nämä kotiin tuodut kirjat jäävät kuitenkin hyllylle pölyttymään, koska kiire. Koska maailmassa on liikaa mielenkiintoisia kirjoja. Koska mitä nyt ikinä.

Tämän opin mainiosta Sivumennen-podcastista, joka lanseerasi jo tammikuussa #hyllynlämmittäjä-haasteen, jonka tarkoituksena on lukea kuluvan vuoden aikana 12 kirjaa omasta kirjahyllystä. Siis niistä kirjoista, jotka ovat sinne hyllyyn päässeet, mutta jääneet kuitenkin lukematta. 

Luen verrattain paljon, mutta en silti osta kirjoja hallitsemattomasti, vaan oikeastaan tehokäytän kirjaston palveluja. Silti minunkin hyllyssäni on lukemattomia kirjoja. Syytän tästä kirjaston laina-aikoja, joilla on aina niin hoppu, etten ehdi lukea omasta hyllystä mitään. Sitä aina jotenkin priorisoi kirjaston hätäisiä lainoja ja huijaantuu ajattelemaan, että kyllä ne omatkin kirjat tulee joskus luettua. Ei näköjään tulekaan. 

No mutta. Pitemmittä puheitta. Ta-daa! tässä omat valintani ja perustelut, miksi juuri nämä teokset pääsivät mukaan. 

1. Lewis Carroll: Alice's Adventures in Wonderland

Lastenkirjaklassikko, jota häpeäkseni en ole lukenut. Nyt on aika.

2. John Irwing: The Cider House Rules

Ikuisuuslainasin tämän yhdeltä tuttavalta lomamatkalleni ja kirja on nyt pesiytynyt pysyvästi minun hyllyyni. 

3. Jean Webster: Setä Pitkäsääri

Koska pitäähän mukaan mahtua ainakin yksi tyttökirjaklassikko!

4. Aziz Ansari: Modern Romance

Onko huijaamista, jos olen periaatteessa lukenut tämän jo puoleen väliin? Olkoot, otan tämän silti mukaanHämmentää kyllä myös se, miksi tämäkin on yhä kesken, vaikka suorastaan rakastan Azizia. 

5. Jane Austen: Northanger Abbey

Austen-fanina tämä on must-read. Olen muuten saanut tämän lahjaksi ex-poikaystävältä, heh. 

6. Jean Rhys: Wide Sargasso Sea

Lähtökohtaisesti todella mielenkiintoinen teos, sillä romaani kertoo Kotiopettajattaren romaanista tutun Rochesterin ensimmäisen, ullakolle päätyvän vaimon tarinan toisesta näkökulmasta. Ostin tämän aikoinaan New Yorkin -matkalta. 

7. Helmi Kekkonen: Valinta

Fanitan myös Helmiä, vaikka en ole lukenut hänen vielä hänen teoksiaan. 

8. Timo Heinonen, Arto Kivimäki ja Heta Reitala: Aristoteleen runousoppi. Opas aloittelijoille ja edistyneille

Listan ainoa asiapitoinen teos. Ihan yleissivistyksen vuoksi. Ja tässä on kaunis kansi!

9. Ulla-Lena Lundberg: Jää

Pakollinen Finlandia-palkittu

10. Laura Lindsted: Oneiron

Toinen pakollinen Finlandia-palkittu

11. Michael Cunningham: Illan tullen

Löysin tämän yliopiston kirjaston poistohyllystä. Epäilen ettei tämä ole kirjaston kirja ensinkään, vaan jonkun hajamielisen oma kirja, joka on vahingossa palautettu kirjastoon. Tässä ei nimittäin ole kirjaston leimoja, mutta sen sijaan kirjassa on itse kirjailijan nimikirjoitus!

12. Margaret Mitchell: Tuulen viemää

Luulen että tämä tulee olemaan täydellinen kesäkirja. 

 

 

Huhhuh. Saankohan näitä kaikkia koskaan luettua? No, onneksi lupaukset on tehty rikottaviksi, eikö niin? Huomasin tätä listaa kootessani, että kirjahyllyni hylkiöitä yhdistää se, että olen joko jo ehtinyt aloittamaan ne, mutta ne ovat sitten jääneet kesken, koska kirjaston lainat ovat niin hätäisiä. Minulla on yleensä myös tapana lukea enemmän naisten kuin miesten kirjoittamia kirjoja, mikä näkyy selvästi tässäkin listassa. 

Toivottakaa urakalle onnea!

Big Magic

Big Magic

Obama