Hei.

Sivullinen-blogissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta - eli kaikesta olennaisesta. Tervetuloa!

We Should All Be Feminists

We Should All Be Feminists

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää, jonka tarkoituksena kiinnittää huomiota tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin maailmanlaajuisesti. Perinteisesti naistenpäivänä miehet muistavat elämänsä naisia kukilla ja muilla lahjoilla.

Kukissa ja lahjoissa ei ole mitään väärää, mutta ne vievät huomion joltain paljon tärkeämmältä. Uskallan väittää, ettei suuri osa naisista halua kukkia, vaan yhtäläiset oikeudet ja samat mahdollisuudet kuin miehilläkin. Jo se, että yhtenä päivänä vuodesta nostamme naiset ja naisten oikeudet esille, kertoo mielestäni siitä, ettei tasa-arvon tavoittelun aika ole vielä läheskään ohi. 

Tänä vuonna Suomessa on kuitenkin otettu tärkeä askel kohti yhdenvertaisuutta, sillä kaikille 9.-luokkalaisille jaetaan nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien femininstinen esseepamfletti We Should All Be Feminists (suom. Meidän pitäisi kaikkien olla feministejä). Adichien feministinen pamfletti perustuu hänen suosittuun TEDTalkiinsa. Vaikka Adichie käsitteleekin feminismiä nigerilaisesta näkökulmasta, sopii hänen perimmäinen sanomansa myös suomalaiseen ympäristöön. 

Olen feministi ja feminismi on minulle tärkeää. Minua uutinen Adichien esseepamfletin välittämisestä ilahduttaa, mutta valitettavasti se on ehtinyt jo aiheuttanyt kaikenlaista närää. Ylipäätänsä feminismi edelleen aiheuttaa kaikenlaista närää. Siitäkin huolimatta, että feminismin tavoite on sukupuolten tasa-arvo, ei naisten kohottaminen miesten yli tai sukupuolen mitätöinti, kuten jotkut väittävät. Siitäkin huolimatta, että meillä edelleen on naisten ja miesten ammatteja, transseksuaalejen pakkosterilointi, sukupuolittava asepalvelus, poikien huolestuttavan alhainen koulumenestys ja epärealistiset ulkonäkönormit. Feminismi ei todellakaan aja pelkästään naisten asioita, sillä avartamalla sukupuolirooleja se helpottaa myös miesten asemaa ja ahtaita malleja. 

Feminismi tarkoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi siis sukupuolten välistä tasa-arvoa. Moni kuitenkin kysyy, miksi pitäisi puhua juuri feminismistä esimerkiksi tasa-arvon sijaan. Onnekseni idolini Chimanda Ngozi Adichie osaa kiteyttää tämäkin paremmin:

“Some people ask: “Why the word feminist? Why not just say you are a believer in human rights, or something like that?” Because that would be dishonest. Feminism is, of course, part of human rights in general—but to choose to use the vague expression human rights is to deny the specific and particular problem of gender. It would be a way of pretending that it was not women who have, for centuries, been excluded. It would be a way of denying that the problem of gender targets women. That the problem was not about being human, but specifically about being a female human. For centuries, the world divided human beings into two groups and then proceeded to exclude and oppress one group. It is only fair that the solution to the problem acknowledge that.” 

Kohti tasa-arvoa, ystävät!

Hyvää naistenpäivää!


Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists 2014. Anchor Books. 52 s. 

Paras mahdollinen maailma

Paras mahdollinen maailma

Big Magic

Big Magic